Omstreden resolutie over controle internet officieus aangenomen

Er bestaat veel verwarring over een resolutie die landen in staat stelt om meer controle te krijgen over het internetgebruik binnen de landsgrenzen. Het omstreden plan is officieus in werking gesteld tijdens een conferentie, zo melden verschillende media.

In Dubai komen leiders van verschillende landen bij elkaar om te spreken over de toekomst van het internet. Een aantal landen probeert meer controle te krijgen over het internet. Hieronder vallen onder andere China en Rusland. De Verenigde Staten en Europa zijn juist fel tegen de resolutie. Toch geeft Europa aan dat de controle op het internet op dit moment ook te wensen over laat.

De resolutie lijkt aangenomen door de voorzitter van de conferentie Mohammed Nasser Al Ghanim. Dit is opmerkelijk aangezien er geen officiele stemmingsronde heeft plaatsgevonden. Al Ghanim heeft de resolutie aangenomen op basis van ‘de sfeer in de ruimte’.

Op dit moment is het lastig te zeggen wat de resolutie zal betekenen voor de gebruikers van het internet. Ook is het nu dus niet duidelijk of het voorstel nu wel of niet is aangenomen. Als het wel is aangenomen krijgen nationale overheden en de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) aanzienlijk meer zeggenschap over de toekomst van het internet.

De huidige beheerder van het internetverkeer is een Amerikaanse waakhond, Icann. China, Rusland en een aantal Arabische landen heeft aangegeven dit beheer dus liever in eigen handen te hebben. Tegenstanders zijn bang dat hierdoor juist informatie wordt afgeschermd. Komende vrijdag wordt in Dubai officieel gestemd en wordt duidelijk of de resolutie wel of niet wordt aangenomen.

Bron: Nu.nl

 

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Vorige Portfolio item

Nieuws