Nieuwe oplaadbare accu 300 procent krachtiger

Wetenschappers hebben een nieuwe lithium-ion accu ontworpen die 300 procent krachtiger is dan voorgaande versies. Daarnaast kan de batterij in ongeveer tien minuten volledig opgeladen worden. Dat heeft de University van Southern California (USC) bekend gemaakt.

De revolutionaire accu haalt de capaciteit uit zeer dunne silicum nanodeeltjes in plaats van het gebruikelijke grafiet. Silicum heeft de eigenschap dat het veel meer energie kan vasthouden dan grafiet. Deze kennis hadden wetenschappers al, maar silicum werd nooit toegepast omdat het erg beschadigt door het opladen. De wetenschappers hebben nu voor het eerst kleine gaatjes in silicumdeeltjes kunnen maken waardoor de batterij niet stuk gaat.

Door de nieuwe toepassing kunnen accu’s ontworpen worden die veel meer energie kunnen vasthouden dan de bestaande modellen. De uitvinding voegt veel toe aan de bestaande wetenschap. Krachtige en snelle oplaadbare batterijen zijn onderwerp van onderzoek voor veel universiteiten, maar de resultaten van USC zijn nog nooit behaald.

Op dit moment ziet het er niet naar uit dat de accu’s in deze vorm in de winkel komen te liggen. Het productieproces van de batterijen is namelijk erg duur. De wetenschappers hebben dit al geprobeerd op te lossen door de duurste onderdelen samen te voegen met goedkopere nanodeeltjes. Toch blijft een dergelijke accu prijzig. Daarnaast kunnen de huidige accu’s maar 200 keer opgeladen worden. Daarna doen ze het niet goed meer. De onderzoekers werken aan deze verbeterpunten en de accu moet binnen maximaal 3 jaar in de winkel liggen.

Bron: Nu.nl

 

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Vorige Portfolio item

Nieuws