Neerslag meten via mobiele telefoons

Wetenschappers van de universiteit van Wageningen en het KNMI hebbe samen gewerkt aan het meten van neerslag in Nederland door het bekijken van de signalen van mobiele telefoons. De auters hebben hun resultaten gepubliceerd in het tijdschrift Pnas. De onderzoekers hebben het mobiele netwerk van aanbieder T-Mobile gebruikt voor hun onderzoek.

Als er in Nederland neerslag valt, bijvoorbeeld regen of sneeuw, dan worden de signalen tussen zendmasten van mobiele netwerken en mobiele telefoons minder sterk. Door te kijken in hoeverre de signalen teruglopen, kan uitgerekend worden op welke plaatsen neerslag valt. Ook de hoeveelheid neerslag kan naderhand gemeten worden.

Op de website van Tweakers wordt gesteld dat de metingen door de onderzoekers ‘redelijk’ hetzelfde bleken te zijn als reguliere neerslagmetingen. De heftigheid van een plaatselijke wolkbreuk kan via de nieuwe methode minder goed in kaart worden gebracht. Daarnaast kan hele lichte neerslag in gebieden waar weinig mensen wonen ook niet goed inzichtelijk worden gemaakt.

Desalniettemin kan de nieuwe uitvinding voor veel positieve effecten zorgen in bijvoorbeeld het Midden- Oosten of Afrika. In deze gebieden zijn vaak minder neerslagmeters geplaatst. Door de nieuwe techniek daar toe te passen, wordt het voor landbouwers, klimaatonderzoekers en waterbeheerders inzichtelijk waar en hoeveel neerslag er is gevallen. Dit kan voor deze beroepsgroepen van grote waarde zijn.

Bron: Nu.nl

 

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Vorige Portfolio item

Nieuws