Microsoft komt met IE 10

Ongeveer een maand geleden heeft Microsoft Internet Explorer 9 gelanceerd, deze versie van IE is van de grond af aan opgebouwd met HTML5 en CSS3 in het achterhoofd. Desondanks dat Microsoft heeft aangegeven niet met de versnelde updates mee te doen (wat Chrome en Firefox wel doen) is er een preview versie van IE10 al te downloaden.

Layout en prestaties

De layout van IE10 zal nagenoeg hetzelfde zijn als die van IE9, er zal meer gefocust worden op het beter ondersteunen van HTML5, CSS3 en de snelheid van de browser. Microsoft heeft in een test aangetoond dat de huidige preview versie van IE10 sneller is dan Chrome op een Windows machine.

Voorheen heeft Microsoft vooral gebruik gemaakt van de processorinstructieset x86 van Intel, dit zal gaan veranderen. De nieuwe versie van Internet Explorer zal gebruik gaan maken van ARM, er is tevens aangekondigd dat Windows 8 gebruik zal gaan maken van ARM-processors.

Het eerste wat me opviel aan IE10 is dat er ondersteuning is ingebouwd voor multiple-columns. Dit is een CSS3 functie die erg handig is.

Updates

Chrome en Firefox hebben al aangegeven dat ze continu updates zullen gaan doorvoeren in plaats van grote updates. Microsoft zegt hier niet aan mee te werken, maar ze komen toch wel verdacht snel met een preview versie van IE10. Zullen ze dan toch meegaan met de snellere updates? Ik hoop het, dit zal namelijk betekenen dat alles wat ze ontwikkelen vrijwel direct gepubliceerd zal worden.

Als ze dan nog net als Chrome of Firefox de updates gewoon verplicht uitvoeren zal uiteindelijk iedereen met een fatsoenlijk browser werken.

Download

De preview versie van IE10 is nu al te downloaden.

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Vorige Portfolio item

Nieuws