Nieuwe HTML5 tags

Aangezien HTML5 er toch aan zit te komen voor de meeste website makers ga ik de komende tijd schrijven over de veranderingen. Dit uiteraard ook weer met SEO in het achterhoofd. Ook voor de oudere browsers die HTML5 niet herkennen zal ik een oplossing plaatsen. Zodat ook deze browsers weten wat ze moeten doen met de nieuwe tags.

Vandaag plaats ga ik het hebben over de DOCTYPE en de HTML tag.

HTML5 Doctype

In de vorige versie van HTML (HTML4) was de DOCTYPE één lange zien die je nooit zelf kon onthouden. Ook waren er verschillende DOCTYPES die je kon gebruiken. De oude zag er als volgt uit:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

Alhoewel je bovenstaande DOCTYPE gewoon kunt blijven gebruiken heeft HTML5 een nieuwe DOCTYPE namelijk:

<!DOCTYPE html>

Hoe gemakkelijk is dat, eindelijk een DOCTYPE die je wèl kunt onthouden.

HTML

Eerder moest je als je alles goed instellen qua taal etc in je HTML tag. Dit zag er bijvoorbeeld uit als volgt:

<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" lang="en" xml:lang="en">

De xmlns kunnen we in HTML5 achterwege laten aangezien dit slechts aangeeft dat de elementen in de pagina in de XHTML namespace zijn geshreven. Maar aangezien HTML5 dit altijd heeft, kun je dit dus achterwege laten.

Dan zitten we nog met de dubbele taal attributen, wat een onzin. Twee dingen die hetzelfde aangeven. Wedereom is een van de 2 slechts voor XHTML, maar slechts de ‘lang’ attribuut heeft effect op HTML5. Vandaar dat we dit ook kunnen weglaten.

Je kunt ze eventueel nog wel beide gebruiken, maar zorg er dan wel voor dat de twee talen hetzelfde zijn om problemen te voorkomen.

Wederom een erg lange code voor relatief iets kleins, wederom is het met HTML5 zo gefixed en is het ook geen probleem om te onthouden:

<html lang="en">

 

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Vorige Portfolio item

Nieuws