Half miljoen wifi-netwerken te kraken

Meer dan een half miljoen wifi-routers zijn gemakkelijk te hacken. De wachtwoorden van routers van onder andere KPN, UPC en Ziggo zijn een gemakkelijk doelwit voor krakers. Dat dit lek bestaat is al bekend sinds 2011, maar desalniettemin is er nog geen oplossing geboden. Dit heeft de Consumentenbond laten weten naar aanleiding van een onderzoek.

De Consumentenbond heeft aan de aanbieders van de routers laten weten dat het onderzoek is uitgevoerd en wat de resultaten zijn. De fabrikanten hebben laten weten dat ze druk bezig zijn met het maken van een oplossing voor het probleem. Omdat er een dusdanig grote groep routers onjuist beveiligd is, heeft de Consumentenbond ook toezichthouder OPTA op de hoogte gesteld.

Het lek zit in routers van KPN (Experia ZTE H220N), Ziggo (Ubee evw3200) en de Horizon mediabox van UPC. Daarnaast gaat het ook om enkele routers in de losser verkoop. Gebruikers worden geadviseerd om bij hun provider navraag te doen over de gevaren van de beveiligingslekken. Ook is het raadzaam om te vragen wat er tegen gedaan kan worden.

Hackers die in de buurt zijn van een wifi-router die niet goed is beveiligd, kunnen toegang krijgen tot de computers die aangesloten zijn op het wifi-netwerk. Ze kunnen zo alle bestanden bekijken.

Bron: Telegraaf.nl

 

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Vorige Portfolio item

Nieuws