Geen cuFon, Sifr of Typekit meer

Iedereen kent het wel, cuFon, Sifr en Typekit. Allemaal truuks om een custom font te gebruiken in je website. Maar er is nu ook een andere mogelijkheid, zonder scripts gewoon met CSS.

Niet nieuw

Het is niet nieuw, deze feature bestaat al een lange tijd sinds IE 4. Echter geen van de andere browsers ondersteunden het, vandaar dat het bijna niet gebruikt werd. Maar nu is het eindelijk zo ver, de grootste browsers van het moment (Firefox, Opera, Safari en ook de Iphone/Ipad) ondersteunen het, dus tijd om het te gaan gebruiken.

Verschillende bestandstypen

Om het in de volgende browsers te laten werken heb je verschillende bestanden nodig. Nu denk je dit gaat lastig worden. Niets is minderwaar, sindskort is www.fontsquirrel.com in het leven geroepen en hier zijn nu al heel veel fonts gratis beschikbaar.

De website beschikt over een geweldig font-generator. Hiermee krijg je in een zip-bestand gelijk alle bestanden die je nodig hebt om je custom font te laten werken.

TTF – Werkt in meeste browsers behalve IE en iPhone.
EOT – Alleen IE.
WOFF – Compressed, emerging standard.
SVG – iPhone en iPad.

Note: de font die je gebruiken wil moet dit gebruik wel toestaan – bv via een license.

Je eigen font?

Je hebt een mooi font, dat via een license @font-face toelaat, maar hij staat nog niet op fontsquirrel.com. Wat nu denk je dan…
Daar komt www.onlinefontconverter.com mooi van pas. Deze site zet al jouw fonts om naar desgewenste formaten om.

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Nieuws