Elke website met elkaar verbonden door 19 muisklikken

Elke twee internetwebsites zijn door middel van een klein aantal stappen met elkaar verbonden. Dit heeft de Hongaarse onderzoeker Albert-László Barabási ontdekt in zijn onderzoek voor de Northeastern University. Hij heeft de resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijke journal Philosophical Transactions of the Royal Society.

Er wordt geschat dat er ongeveer 14 miljard internetwebsites bestaan. Al deze websites zijn onderling verbonden door niet meer dan 19 links. Door het systeem van voortdurend doorlinken kan het internet worden gezien als een zogeheten ‘kleine-wereldnetwerk’. Alle knooppunten in een dergelijk netwerk staan met elkaar in contact door een relatief klein groepje sterke knooppunten.

De onderzoeker is tot zijn conclusie gekomen door middel van een animatie van het internet te maken. Deze simulatie liet zien dat een gebruiker een bepaald aantal muisklikken nodig heeft om van een bepaalde website naar een andere te gaan. Barabási geeft aan dat de groei van het internet hier haast niet door wordt beïnvloed. Grote ‘kruisingen’ in het internetverkeer, zoals Google en Facebook, zorgen er voor dat nieuwe websites bereikbaar blijven.

De wetenschapper geeft aan dat een dergelijk systeem ook erg gemakkelijk is stil te leggen. Als een paar grote knooppunten onbereikbaar worden dan zullen veel internetwebsites niet meer te bezoeken zijn doormiddel van links. Hij geeft aan dat het netwerk in zijn geheel snel kapot gemaakt kan worden.

Het door de onderzoeker uitgevoerde wetenschappelijke werk lijkt op een proef uit de jaren zestig. Hier probeerde Stanley Milgram aan te tonen dat iedereen op de wereld met elkaar verbonden is door slechts 6 anderen.

Bron: Nu.nl

 

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Vorige Portfolio item

Nieuws