Duitsland koploper met afschermen YouTube video’s

Veel inwoners van Duitsland hebben vaak niet de mogelijkheid om de top 1000 van YouTube te bekijken. Van deze lijst met best bekeken video’s blijkt ruim 60 procent niet beschikbaar te zijn in Duitsland. Gebruikers in Duitsland worden van deze filmpjes afgeschermd. De Osnabrücker Zeitung geeft aan dat de gedachte hierachter een juridische strijd over auteursrechten is. Verschillende partijen ruziën over de rechten van de filmpjes.

De Duitse tegenhanger van Buma Stemra, Gema, is in strijd met Google. Google wil als eigenaar van Youtube geen auteursrechten erkennen. Gema eist dit juist wel en wil 1.6 miljoen euro van Google zien. Google laat op hun beurt weten hier niet mee akkoord te gaan: Ze geven aan dat de uploaders van de filmpjes deze kosten moeten betalen omdat ze vinden dat YouTube slechts een medium is. De rechtbank in Hamburg gaf Google echter geen gelijk.

Een aantal internetjournalisten hebben een applicatie ontworpen waarmee inzichtelijk wordt gemaakt welke video’s uit de top 100 van YouTube in bepaalde landen worden geblokkeerd. Duitsland staat boven aan deze lijst met 61,5 procent. Na Duitsland komt Zuid-Sudan met 15,2 procent. Landen als de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zitten allen op ongeveer 1 procent.

Bij 8,4 procent van de bekeken video’s is ook echt een auteursrecht te achterhalen. Bij meer dan de helft van het totale aantal bekeken video’s is het niet helder of er wel of geen auteursrecht op rust. Deze filmpjes worden eventueel auteursrechtelijk beschermd.

Bron: Telegraaf.nl

 

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Vorige Portfolio item

Nieuws