Downloadverbod gaat niet door

Het download verbod moet van de baan. Ook mogen internetwebsites waar torrents op worden geüpload en gedownload niet in hun functioneren beperkt worden. Dat vindt D66.

Aankomende dinsdag worden twee moties ingediend tijdens het debat over de auteursrechten. Kamerlid Kees Verhoeven van D66 zal daar aan de overheid vragen om niet door te gaan met het veranderen van de wetten omtrent het verbod op downloaden of ‘anderszins het recht op het maken van een thuiskopie beperken’. De maatregel kan ervoor zorgen dat ‘onschuldige’ particulieren gepakt worden of dat er een heffing komt op het thuis kopiëren van auteursrechtelijk beschermde data.

De PvdA heeft laten weten de motie te steunen en is als mede-indiener opgetekend. Daarnaast hebben de SP, PVV en het CDA aangegeven tegen het downloadverbod te zijn en hun steun wordt daarom ook verwacht. De daadwerkelijk motie wordt volgende week pas ingediend.

In november had het er de schijn van dat het downloadverbod toch in werking gesteld zou worden. Waar eerst de VVD als enige partij voor dit verbod was, bleek de PvdA er ook in mee te willen gaan. Als deze samenwerking doorgang had gevonden dan was dat genoeg geweest om het verbod daadwerkelijk in te laten gaan. Toen er echter negatieve reacties kwamen over het besluit, hebben de fracties laten weten toch niks te zien in het aanpakken van particulieren.

De motie die nu is ingediend zal er volgende week voor zorgen dat het downloadverbod echt van tafel gaat. Toch komt er wel een heffing op het thuis kopiëren. Deze maatregel zal per 1 januari in werking treden. Dit betekend dat mensen een heffing moeten betalen op apparatuur zoals tablets en smartphones, maar ook op lege Cd’s en DVD’s.

Door de heffing worden artiesten tegemoet gekomen. Veel mensen downloaden namelijk auteursrechtelijk beschermd werk zonder hiervoor te betalen. Toch zijn veel Nederlandse bedrijven en fabrikanten het niet eens met de maatregel.

Naast de motie tegen het downloadverbod zal D66 zich ook hard maken voor het onafhankelijke optreden van websites als The Pirate Bay. Deze websites zijn op dit moment geblokkeerd, maar D66 is van mening dat dit niet hoort. De partij roept rechters op om de blokkades op te heffen. D66 hoopt op steun van de PvdA. Mocht de oproep geen effect hebben dan zal de politiek in de toekomst kijken of de wetten aangepast moeten worden.

Bron: Nu.nl

 

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Vorige Portfolio item

Nieuws