Computer achterhaalt ‘overleden’ talen

Onderzoekers van de Universiteit van British Columbia in Canada hebben een nieuw computerprogramma ontwikkeld dat uitgestorven talen kan reconstrueren.

Het computerprogramma zorgt ervoor dat geluiden van talen van vroeger nagemaakt worden door te kijken naar verwante, nieuwe talen. Door deze techniek kunnen woorden en zinnen van uit een ver verleden worden achterhaald. Dit hebben de onderzoekers laten weten in PNAS, een wetenschappelijk blad.

De software werkt door gebruik te maken van een algoritme dat verschillende taalwetten gebruikt. Op basis van deze wetten kan worden bepaald wat de meest aannemelijke manier is waarop een woord door de tijd heen is veranderd.

In een analyse heeft de computer meer dan 600 Austronesische talen onderzocht. Deze talen worden gesproken door volken op verschillende eilandgroepen in de Grote Oceaan. Uit de analyse zijn meerdere woorden en zinnen gekomen die vroeger werden gebruikt. De onderzoekers hebben de suggesties van de computer vergeleken met de suggesties van menselijke wetenschappers en in 85 procent van de gevallen kwamen de woorden overeen.

In het Britse wetenschappelijke tijdschrift New Scientist wordt een voorbeeld gegeven. Het Fijische woord voor ‘wind’ is ‘cagi’. De computer heeft naar aanleiding van dit woord een ‘oerwoord’ berekend: ‘beliu’ wat wordt uitgesproken als ‘bali’. Op dit moment wordt aan een online versie van het taalsysteem gewerkt.

Bron: Nu.nl

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Vorige Portfolio item

Nieuws