4G frequenties mogelijk storend voor treinverkeer

Nederlandse spoorvervoerders hebben bij het Agentschap Telecom officieel aangegeven zich tegen de veiling van frequenties van het 4G-netwerk te keren. Dit heeft werkgeversorganisatie Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) aangegeven. De vervoerders laten weten verontrust te zijn over de eventuele consequenties omtrent veiligheid op het spoor die de activatie van de frequenties voor mobiele telefonie volgens hen met zich meedraagt.

De KNV laat weten dat een dergelijke veilig wel doorgang had mogen vinden als er heldere richtlijnen in de vergunningen zouden staan. Deze richtlijnen moeten er voor zorgen dat de nieuwe frequenties niet in storing komen met reeds bestaand frequenties. De bestaande frequenties zijn speciaal bewaard voor communicatie tussen spoordiensten. Vervoerders geven aan zich zorgen te maken over eventuele storingen in de communicatie tussen treinbeveiligingssystemen, treinmachinisten en de centrale spoorverkeersleiding.

De KNV gaat uit van mogelijke schade van ongeveer 100 miljoen euro. De veilig van de frequenties heeft 3.8 miljard euro opgeleverd. De KNV wil dat aanbieders van telecomdiensten verplicht worden gesteld om stappen te ondernemen tegen storingen tussen frequenties.

In 2012 hebben vervoerders als ProRail en de NS ook al hun zorgen geuit over de verdeling van de nieuwe frequenties. De bedrijven gaven aan dat hun bezwaren niet werden gehoord door het kabinet.

Bron: Telegraaf.nl

 

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Vorige Portfolio item

Nieuws