3D-printer gaat heel gebouw printen

Er is een gebouw ontworpen dat door een 3D-printer geprint kan worden. Het gebouw bestaat uit slechts één stuk en is ontworpen door de Nederlandse ontwerpen JanJaap Ruijssenaars. Ruijssenaars (39) is een architect van de Universe Architectureschool in Amsterdam. Het is voor het eerst dat een Nederlandse architect een gebouw ontwerpt wat uit één stuk bestaat.

Volgens de architect is het de bedoeling dat het zogenaamde Landscape House binnen twee jaar geprint moet zijn. Dit zou betekenen dat er halverwege volgend jaar begonnen moet worden met printen, aangezien het hele proces ongeveer zes maanden in beslag neemt.

Het ontworpen gebouw doet denken aan de Möbius-band. Het lijkt geen start- of eindpunt te hebben, maar vloeiend in zichzelf over te gaan. Het huis is mede ontworpen door wiskundige en kunstenaar Rinus Roelofs, dit in verband met de 3D-techniek voor het gebouw.

Het gebouw moet geprint gaan worden in verschillende delen. Elk deel bestaat uit verschillende materialen, waaronder steen. De geprinte onderdelen kunnen op deze manier direct weer aan elkaar worden gezet. Op die manier is het pand compleet. De delen die geprint moeten worden zijn ongeveer zes bij negen meter groot. De techniek achter het printen zit in het recyclen van zand door het in een geschikte vorm te gieten en te laten uitharden.

Op dit moment worden 3D-printers met name ingezet om kleine voorwerpen te printen, meestal van plastic. Wel lopen er onderzoeken naar de mogelijkheid om medicatie, wapens en huizen te printen.

Bron: Nu.nl

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Vorige Portfolio item

Nieuws