‘Goede’ hackers vertrouwen nieuwe maatregels niet

Voorstellen als het recht op hacken voor de politie in Nederland van minister Opstelten zorgen ervoor dat ‘goede’ hackers worden afgeschrikt. Deze laatste groep helpt de overheid of het bedrijfsleven met het opsporen van beveiligingslekken in de bedrijfssoftware om zo deze te verbeteren. Zo vindt in ieder geval hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de universiteit van Nijmegen.

De hoogleraar is onder andere actief binnen de Cyber Security Raad. Dit is een adviesorgaan van de overheid die haar licht laat schijnen over verschillende digitale beveiligingsproblemen. Naast Jacobs is ook de Delftse hoogleraar Michel van Eeten van mening dat het onlangs gepresenteerde plan van minister Opstelten afschrikwekkend werkt. Andere privacywaakhonden zoals Bits of Freedom hebben ook al kritiek geuit op de plannen.

Zoals het terrorisme een decennium geleden werd aangehaald als reden achter verschillende beveiligingsmaatregelen, wordt kinderporno nu als reden gegeven door justitie. De relatie tussen overheid en ‘goede’ hackers wordt door de nieuwe maatregelen flink aangetast. Het vertrouwen is voor de meeste hackers nu weg.

Al eerder bleek dat hackers met goede bedoelingen het meldpunt voor beveiligingslekken van de overheid niet helemaal vertrouwden. Dit wantrouwen bleek terecht: onlangs is een hacker die een beveiligingsfout bij het Groene Hart Ziekenhuis ontdekte gearresteerd. Het Nationaal Cyber Security Centrum heeft laten weten dat ze zich hard willen maken voor een dergelijk meldpunt. Op die manier wordt het voor hackers met goede bedoelingen gemakkelijker om lekken te melden en zo (persoonlijke) gegevens beter te laten beveiligen.

Bron: Nu.nl

 

Vorige Portfolio item

Meer nieuws items

Vorige Portfolio item

Nieuws