President Obama van de Verenigde Staten heeft toestemming gegeven aan de Amerikaanse overheid om proactief op te treden tegen digitale dreigingen buiten Amerika. Hij geeft hiermee in feite een vrijbrief aan de Amerikaanse overheid om ‘legaal te hacken’. Dit laat The Washington Post weten.

Medewerkers van de Amerikaanse overheid mogen door deze toestemming inbreken in servers waarop schadelijke software is geïnstalleerd. Ze mogen deze servers dan op eigen inzicht deactiveren. Nu beschouwd men dit als acties van een defensieve aard en niet van een poging tot hacken, aldus The Washington Post.

In eerste instantie waren speciale legerfunctionarissen met expertise op het gebied van cybercrime slechts bevoegd om overheidsnetwerken en overheidssystemen te beveiligen. Nu is het toegestaan dat ze ook buiten Amerika mogen opereren. Dit doen ze om de veiligheid van Amerikaanse systemen te waarborgen.

Het Pentagon is minder opgelucht met de nieuwe maatregel. Ze zijn bezorgd dat de invloed van het ‘Cyber Command’ erg vergroot zal worden. Bovendien wordt er juist gedacht dat het proactieve handelen van Amerika voor een stijging van de digitale dreigingen en de kans op een massale online aanval op Amerika zal vergroten.

Het is niet de eerste keer dat de Verenigde Staten zich aanvallend opstellen op digitaal vlak. Het is bekend dat het zogeheten Stuxnet virus door de Amerikaanse overheid is ontworpen om een in Iran gelegen kerncentrale onschadelijk te maken. Het is tot op heden echter nog niet expliciet bevestigd door de Amerikaanse overheid.

Bron: Telegraaf.nl